Στήριξη επενδυτικής δραστηριότητας παραμεθόριων περιοχών της χώρας

Στήριξη επενδυτικής δραστηριότητας παραμεθόριων περιοχών της χώρας

Αρ. Πρωτ. 6796/21.02.08

Προς Υπουργούς:
- Εθνικής Άμυνας
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.


Μεγάλη γραφειοκρατία απαιτείται για την χορήγηση σχετικών αδειών που χρειάζεται κάποιος ημεδαπός ή αλλοδαπός στην χώρα μας προκειμένου να αγοράσει και να εκμεταλλευτεί ακίνητο σε παραμεθόρια περιοχή. Μεταξύ των εγγράφων που πρέπει να συγκεντρώσει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής για την έκδοση άδειας αγοράς απαιτείται και ειδική απόφαση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για την έκδοση, ωστόσο, της συγκεκριμένης απόφασης απαιτούνται τουλάχιστον από επτά μήνες.

Ως εκ τούτου όλη η διαδικασία αγοράς είναι χρονοβόρα για τον εκάστοτε ημεδαπό ή αλλοδαπό επενδυτή και οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται λειτουργούν ανασταλτικά για την ανάπτυξη της επενδυτικής δραστηριότητας στις περιοχές αυτές. Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα, σχετικά κεφάλαια που αρχικά προορίζονταν να επενδυθούν σε ελληνικό έδαφος, να επενδύονται τελικά σε χώρες του εξωτερικού.
Ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.Β.Ε.) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Β.Ε.Θ.) επισημαίνουν τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν οι διαδικασίες αυτές για την ανάπτυξη της επενδυτικής δραστηριότητας στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ημαθίας και Πιερίας, που αν και δεν είναι παραμεθόριες περιοχές εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις των άρθρων 24 έως 32 του Ν. 1892/1990.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους καθυστερούν οι διαδικασίες χορήγησης της απαιτούμενης απόφασης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

- Προβλέπεται να προβεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης της απαιτούμενης απόφασής του, για την χορήγηση αδειών αγοράς ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές από ημεδαπούς ή αλλοδαπούς επενδυτές;

- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να προχωρήσει σε αναπροσδιορισμό των παραμεθόριων περιοχών που εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις και να εξαιρέσει τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ημαθίας και Πιερίας, οι οποίες δεν είναι παραμεθόριες περιοχές;

Απαντήσεις Υπουργείων